Elke gelijkstroomliefhebber is bekend met dit probleem: bereikt in een keerlus de linker spoorstaaf de rechter, dan ontstaat er kortsluiting.
Met de keerlusmodule (mulitloop 10797) kan dit op een elegante wijze worden voorkomen: isoleer de keerlus aan beide zijden en beide sporen van de rest van de modelbaan.
Het geïsoleerde gedeelte van de keerlus moet minstens zo lang zijn als de langste trein op de modelbaan. De stroomvoorziening van de keerlus loopt via de keerlusmodule. Deze wordt aangesloten aan de rails en aan de Z21 Digitale Centrale.
Zodra een trein, vanuit welke richting dan ook, de keerlus binnenrijdt, wordt de keerlus automatisch omgepoold. Het ompolen herhaalt zich als de trein de keerlus verlaat. De trein kan dus keerlus automatisch en zonder te stoppen passeren.
Klik hier voor de handleiding (PDF, Duitstalig).
Bij digitale modeltreinen wordt de rijrichting niet langer bepaald door de polariteit van de rails, maar door het digitale commando dat naar de decoder in de digitale modeltrein wordt gestuurd, tevens ook de reden waarom treinen op hetzelfde spoor in dezelfde richting kunnen rijden. Echter bestaat nog steeds het probleem van kortsluiting omdat de verkeerde spoorstaven in contact met elkaar komen. De oplossingen van dit probleem gaan uit van de volgende werking: op het moment dat de trein zich volledig in de keerlus bevindt, wordt de polariteit omgedraaid. Een dergelijke oplossing kun je zelf maken, maar de meeste hobbyisten kiezen er voor om een kant en klare oplossing te gebruiken in de vorm van een keerlusmodule.
Afbeeldingen: Fleischmann.de
Bewerking: Fleischmann-HO.nl
Lees verder: Resetten en Updates. |